Haber - Blog

HALILARI KİŞİSELLEŞTİREN KADIN GİRİŞİMCİ

11 OCAK 2020

 

 

HALILARI KİŞİSELLEŞTİREN KADIN GİRİŞİMCİ

Çocuğunuzun yaptığı resmi halıya dokutmak ve odasına sermek, ya da kişisel hikayenize özel hazırlanmış bir halının salonunuzda olmasını ister misiniz? Mekanlarındaki halının benzersiz olmasını isteyenlere hizmet veren Elly Concept halılarınızı kişiselleştiriyor. Bir kadın girişimci olan Şeyda Elif Güven tarafından kurulan Elly Concept, bugün dünyanın 12 ülkesine ihracat da yapıyor.  Online üzerinden satış yapan şirket yakın zamanda İstanbul Anadolu yakasında bir mağaza açarak işi offline’a da taşıdı.

 

Her insanın genetiği, yetişme tarzı, deneyimleri, bakış açısı farklıdır. Ve bu farklılığı evine de yansıtır. Çünkü evi insanın en özel kişisel mekanıdır. Burada duygularını ve hatıralarını depolar.  Dolayısıyla herkesin evi kendine özeldir. Kimi seçtiği daireyle, kimi dekorasyonuyla farklılaştırmak, kendine özel yapmak ister evini.  Dekorasyonda kişiye özel ürünlerle farklılaşmak isteyen pek çok kişi bu doğrultuda mobilyalarını yaptırabiliyor. Ancak halıda bu pek de mümkün değil. Halıda aynı markaları tercih edenlerin evinde genelde benzer ürünler oluyor.  Fakat evini kişiselleştirmek isteyenler, halılarının da kişiye özel olmasını, kendini yansıtmasını istiyor. İşte bunu gören girişimci Şeyda Elif GüvenElly Concept’le kişiye özel olarak farklı konseptlerde halı tasarımı yapıyor. Bu ürünleri dijital platformlarda dünyanın farklı ülkelerine de satan Güven, yakın zamanda İstanbul Anadolu yakasında açtığı mağaza ile online işini offline’da taşımış oldu.  

HALICILIKLA TANIŞMA HİKAYESİ

Şeyda Elif Güven, aslen Hataylı. Profesyonel iş hayatı boyunca iletişim alanında Türkiye’nin farklı şehirlerinde birbirinden farklı sektör ve şirketlerde çalışmış. Halıcılık ve halı tasarımı işiyle tanışması ise son olarak pazarlama müdürü olarak çalıştığı Gaziantep’te büyük bir halı markası sayesinde olmuş. Gaziantep’e geldiğinde kimseyi tanımadığı için pek sosyalleşme fırsatının olmadığını ve bolca boş zamanı olduğunu söyleyen Güven, o dönem halı tasarımı konusunda eğitim aldığını ve fuarlar sayesinde yurt dışındaki trendleri yakından takip etme fırsatı bulduğunu anlatıyor. Türkiye’de olmayan bir dokuma tekniği olan Tufting tekniğiyle tam da o dönem tanışan Güven,  bu teknik sayesinde standart makine halısının dışına çıkılabileceğini görüyor.  Çalıştığı şirkete bu tekniği anlatıyor ve bu teknikle farklı ürünler üretiyor o marka. Ancak marka yüksek montanlı çalıştığı için ürünler hazırlanan koleksiyonların dışına çıkmıyor yani pek de kişiselleştirilemiyor. Güven tam bu dönemde 2014’te kendi şirketini kurma kararıyla çalıştığı kurumdan ayrılıyor.  Kişiye özel halı markası yaratmak için yola çıkan Güven, bu halıları online satma kararı alıyor.  Önce Tufting tekniğiyle dokuma yapmaya başlayan üreticileri buluyor. Hatay’da yerleşik aile şirketleri Ganioğulları bünyesinde kendi markası olan Elif Concept’i yaratıyor. 

ÜRÜN GAMI GENİŞLETİLDİ

Kendi tasarımlarını yaparak bunları Instagram’da satışlara başlıyor. Hangi mekan için halı yapılacaksa ölçüleri kapının açılış yönü gibi pek çok detaya göre kişiye özel dokunuyor. Ölçüm metotlarını müşteriye verdiğini desene birlikte karar verdiklerini ve müşteri onayladıktan sonra o halının dokunduğunu söyleyen Güven,  sonra çift taraflı kilim üretmek için de harekete geçiyor. Kilimlerin daha uygun maliyetli ve kolay temizlenir olduğunu belirten Güven, ardından patchwork ürünler eklendi. Ardından puf satışına da başlanıp aksesuarlara da giriliyor. Bu arada Elif Concept tasarımı olan halıların taklit edildiğini söyleyen Güven, bunun önüne geçmek için tasarımları olan halıları tescillettirdiklerinin de altını çiziyor. İtalya, Azerbaycan ve İngiltere’de otellerin kral daireleri ve lobileri için halı hazırladıklarını söyleyen Güven bu müşteriler için ağırlıklı iç mimarlarla çalıştıklarını ifade ediyor.  2016-2017 yılında marka için sevindirici bir gelişme oluyor ve Ekonomist’in Anadolu Markaları yarışmasında ilk yıl jüri özel ve ikinci  yıl ikincilik ödülünü alıyor Elif Concept. 

HEDEFTE PERDE VE DEKORASYON ÜRÜNLERİ VAR

Yurtdışında ilk Almanya’ya satış yaptıklarını ardından diğer ülkelerin geldiğini söyleyen Güven, Amerika’dan Azerbaycan’a kadar 12 ülkeye satış gerçekleştirdiklerinin üzerinde duruyor. İki yıl önce satışların yüzde 50’si yurtdışına yaptıklarını ve yabancıların markayı tam telaffuz edemediğini ve kendisine de Elly demesi üzerine yurtdışı satışları için farklı bir marka daha oluşturuyor: Elly Design.

Geçen Kasım ayında ise Hattena şirketini kurup, aile şirketinden bu şirkete taşıyor markaları. Hattena’nın Hatay’ın ilk isimlerinden biri olduğu için seçtiğini anlatan Güven,  Mart ayında ise ilk mağazasını Hattena Design House olarak açıyor. Bu mağaza dışında bayileri olduğunu ve bayi ağını önümüzdeki dönemde geliştireceklerini söyleyen Güven, hedeflerinin halı dışında perde ve dekorasyon işine girmek olduğunu anlatıyor.

YAŞAM HİKAYELERİ DE HALIYA NAKŞEDİLİYOR

Elif Concept’te kilimler 210 -830 TL arasında değişiyor, özel tasarım halıların metrekaresi bin 650 TL civarında.  Adınızı, istediğiniz figürü halıya dokutabiliyorsunuz. Şeyda Elif Güven’e ilginç kişi hikayeleri anlatılıp bu hikayelere özel halı tasarlaması da istenmiş. Bu örnekleri Güven şöyle anlatıyor:

“Almanya’daki bir mimar müşterim eski bir basketbolcunun yatak odası için bir halı istediğini söyledi. Bu basketbolcu kalbinde bir problem çıktığı için basketbolu bırakmak zorunda kalmış. Dekorasyonun çok sade olduğu kişinin ise çok hassas bir insan olduğu ve ismin eski popülerlikte olmamasına da üzüldüğü söylendi. Ona U şeklinde bir halı tasarladık. Yatağın altına girmiyor. Alt kısmında sağlıklı kalp ritmi onun baş harflerine denk geliyor ve bu ritim sonsuzluğa gidiyor. Yine bir beyin cerrahı için halı yaptık. Ona salonu için halı yaptık, yemek masasının altından çıkan kıvrımlar beyindeki damar kıvrımlarını andırıyordu. Her gelen misafirine de bunu anlatıyordu.”